Reflexologia si Reflexoterapia

Reflexologia este o ramură a medicine tradiționale chineze alături de acupunctură și presopunctură. Această disciplină se bazează pe principiul conform căruia pe mâini și picioare există puncte reflexe sau zone ce corespund fiecărui organ sau structură a organismului.

Reflexoterapia este componenta reflexologiei ce se ocupă cu tratamentul prin masajul manual al punctelor reflexe diagnosticate ca fiind sensibile (dureroase). Este o tehnică holistică și privește organismul ca pe un întreg.

Din ce motive apar aceste zone dureroase? Principiul ce stă la baza tuturor disciplinelor medicale chineze este că boala se instalează în acea parte din corp unde energia este prea slabă, stagnează sau este prea puternică. În zonele noastre reflexogene se tot acumulează toxine ce blochează fluxul sanguin ce transportă material nutritiv, anticorpi, hormoni, oxigen, deșeuri metabolice. Prin reflexoterapie nu se tratează simptomatologia bolilor ci cauzele lor.

Care sunt avantajele reflexoterapiei și de ce să o aplicăm?

Marele avantaj constă în lipsa de toxicitate. La această metodă recurg bolnavii care nu au obținut vindecarea afecțiunilor prin metode medicamentoase, sau cei care doresc să fie sănătoși folosind căi netoxice. Unii pacienți o folosesc în paralel cu tratamentul medicamentos.

Un alt avantaj al masajului reflexogen este verificarea stării noastre de sănătate într-un timp foarte scurt. La sfârșitul unei ședințe putem afla dacă avem probleme de sănătate în debut sau în stare avansată și care sunt acestea.

Alt avantaj constă în permisivitatea terapiei. Piața românească s-a dezvoltat cantitativ și calitativ în acest domeniu. Sunt suficient de multe cabinete și terapeuți reflexogeni pentru ca oricare dintre noi să-și găsească exact ceea ce are nevoie și își și poate permite. Faptul că acum reflexoterapia se poate practica doar de către medicii specializați și-n reflexologie sau de către un terapeut ce este coordonat de un medic, dovedește că reflexoterapia este o terapie temeinică și de încredere. O ședință poate dura între 30-50 de minute și marele avantaj este că terapeutul poate veni la domiciliul persoanei suferinde.

Pentru ce fel de afecțiuni și boli este indicată reflexoterapia? Răspunsul este unul simplu dar totodată complex. Simplu pentru că aproape că nu există problemă de sănătate pentru care reflexoterapia să nu poată interveni în ajutorul nostru. Complex pentru că detalierea poate umple multe pagini. Așadar, reflexoterapia poate ameliora și trata boli ale aparatului respirator: astmul, bronșita, boli ale aparatului digestiv: gastritele, sindromul de constipație, sindromul diareic, boli ale ficatului și ale vezicii biliare: hepatita cronică, litiaza biliară, bolile aparatului renal: prostatita, litiaza renală, bolile endocrine: hipertiroidismul, hipotiroidismul, impotența sexuală, sterilitatea endocrină feminină, boli metabolice și de nutriție: diabetul zaharat, obezitatea, bolile sângelui: anemiile, leucemiile, boli dermatologice: acneea, psoriazis, boli O.R.L.: sinuzitele, rinitele, otitele, boli oftalmologice: conjuctivita, strabismul, miopia, boli stomatologice, boli ginecologice.

Contraindicațiile masajul reflexogen sunt în cazul suferinzilor de cancer, poli parazitare, boli organice decompensate sau la limita decompensării, hemoragii repetate, unele psihopatii, narcomanii, alcooolism cronic, stări cașectice (de rău). Nici femeilor însărcinate nu prea li se recomandă acest gen de terapie.

Atunci când apare o durere acută, masajul zonelor reflexogene poate face minunile de care avem nevoie. Evident că nu trebuie să ne oprim din a consulta un medic dacă durerea persista sau pentru a doua părere.

Dacă sunteți foarte bine informați despre ce înseamnă reflexologia și ce implică reflexoterapia puteți utiliza fără teamă reflexoterapia pentru a vă regla problemele de sănătate.